Case: VCA Examen oefenen

In de praktijk bleek dat september 2013 nog geen apps beschikbaar waren voor iPhone of Android voor het oefenen van VCA examen vragen. Ik vond het nogal vreemd dat hiervoor geen (branded) apps waren ontwikkelt door de diverse VCA opleiders en onderzocht zelf of het interessant was een app op de markt te brengen.
Na een korte brainstormsessie kwam ik tot de conclusie dat het een generieke multiple choice app moest worden welke vragen kon examineren aangevuld met attributen als video, audio, beeld.  Wanneer aan die voorwaarden werd voldaan had deze generieke app zijn bestaansrecht verdiend.

Facebook

Door het ontwikkelen van een Facebook App, waarbij we o.a. gebruik maken van de social login mogen we op de tijdlijn van de gebruikers berichten plaatsen. Zo plaatsen wij op de tijdlijn een bericht met de gamification badges die zijn behaald, met een download link naar de app. zodat vrienden met 1 klik een installatie kunnen uitvoeren. Voor het uitnodigen van vrienden hebben we toegang tot de vriendenlijst van de gebruiker. Deze bepaalt zelf wie hij uitnodigt voor het gebruiken van de app.

Gamification

Om gebruikers te stimuleren zo veel mogelijk keren een examen te voltooien maken we gebruik van gamification. Door 3 levels toe te voegen waaraan gekoppelde badges zitten dagen wij de gebruiker uit alle badges te halen die er bestaan.

Frontend

Het design van deze app is ontworpen voor iOs, echter hebben wij bij de ontwikkeling van de app gekozen om eerst een Android versie te ontwikkelen. Dit heeft enig meerwerk met zicht meegebracht omdat er voor meerdere schermgroten ontworpen moest worden.

Backend

Voor het backend maken wij gebruik van Google App Engine in combinatie met Python als programmeertaal.

Hosting

Voor de hosting van alle examenvragen, maar ook de website (nog in ontwikkeling) maken wij gebruik van het Google Cloud Platform. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij graag gebruik maken van de nieuwste technieken en mogelijkheden op het gebied van Cloud Computing. Google is voorloper op dit gebied met nieuwe releases.

20
Design Uren
80
Programming
15
Downloads